top of page

לרהט את הלב- 4 סיפורים על אנשים מעוררי השראה ברהט- חלק ד ואחרון

  • זמן איכות- הבלוג של דנה סתוי
  • Jul 10, 2018
  • 3 min read

על אנשים טובים, יצירה ויצירתיות למרות המכשולים החברתיים ואלו של החיים והתקדמות קדימה תוך כבוד למסורת ולעבר שאנו נושאים עימנו.

צילום מתוך מאגר וויקס

מפגש רביעי- תקרת הזכוכית -מחמוד אבו גאנם

אני יוצאת נרגשת מהבית של ג'אמלאת ומשחשבתי שאין יותר מזה ושאת מכסת ההשראה שלי מילאתי באופן מלא, אז אנחנו מגיעים למאהל מחוץ לביתו של מחמוד אבו גאנם , אמן יוצר זכוכית בהווה ונהג משאית בעבר ואני מבינה שהכל בר הגשמה!

נדמה שיותר קל לגברים לעשות שינוי, במיוחד בחברה פטריאכלית כמו רהט שבו הגברים קובעים יותר מהנשים ויש להם יותר אפשרויות כדמויות המרכזיות בתא המשפחתי ובשבט. אבל מה קורה כאשר הגבר רוצה לעסוק במקצוע שנתפס שייך לאישה?, האם עדין קל לו יותר לעשות את המהלך הזה?, מסתבר מסיפורו של מחמוד שזה קשה הרבה יותר!

מחמוד משתף אותנו בתוך מאהל יפה שבנה בעצמו שבמרכז האוהל פרוס שולחן מרכזי מלא בחרוזים מזכוכית, תכשיטים וטבעות, צלחות ומגשים מזכוכית, סלסלאות מקש ואפילו דגם מודל לאוהל בדואי מסורתי והכל פרי ידו ועבודתו של מחמוד המוכשר.

מחמוד אבו גאנם ומאגר התכשיטים מזכוכית שהוא מייצר- צילמה דנה סתוי

מחמוד היה בעברו נהג משאית, עבר תאונה שדרשה ממנו מנוחה וניתוחים ובזמן השיקום כאשר היה עליו לנוח בביתו החל מחפש לעצמו תעסוקה כדי להעביר את הזמן והמחשבות על הפרנסה שעבדה ועל מה שעתיד לעלות בגורלו.

מחמוד החל משחק ומתעסק עם זכוכית כמין תחביב ישן שלא נגע בו ושם בצד מכיון שלא היה כלכלי וגם לא היה לו נגיש כאב למשפחה גדולה וכמפרנס עיקרי.

מחמוד התלהב לחזור ולעסוק בזכוכית והחל מנסה וטועה, נפצע ומחלים, יוצר ומחפש השראה עד שהחל לעשות תכשיטים מזכוכית בעצמו ואף להציע סדנאות זכוכית בבתי הספר ברהט בדגש על נוער בסיכון כאפשרות תעסוקה מרגיעה וכלי לעבודה בידם של אלו שפחות נטו לשבת וללמוד. הסדנאות עניינו מאד את הנוער והוא קיבל פידבק טוב ותשלום על סדנאותיו אך שיתף שהדבר אינו מתקבל בעין יפה במגזר כיון שמדובר במקצוע שמשיוך לנשים וכל נושא האומנות אינו תחום מפותח ברהט מבחינה תרבותית ולכן זו תקרת זכוכית שעליו לנפץ עבור עצמו ועבור נערים ונערות שאולי ירצו לעסוק באומנויות במגזר ולאו דווקא במקצועות המסורתיים כשל הוריהם כמעמד פועלים.

חרוזי זכוכית- צילמה דנה סתוי

יצירה ואומנות הם מילים מסוכנות ברהט מסתבר ובכך מחמוד חלוץ של ממש בדוגמה האישית שהוא נותן לנערים רבים ובכך שלמרות הרמת הגבות וההתנגדויות שהוא ממשיך ויוצר, עושה גלריות של עבודותיו, מארח קבוצות מהארץ ומחו"ל ומראה להם את עבודתו בזכוכית וכיצד הוא יוצר במפעל הפרטי שלו. ומנסה בכל ליבו להביא פרנסה לביתו אבל גם תקווה לישוב שיש מקום לאומנות וליצירה מקומית בעיר והיא אינה שייכת למגדר כזה או אחר אלא לכולם.

תכשיטי הזכוכית של מחמוד אבו גאנם בגלריה שפתח בתוך אוהל בדואי- צילמה דנה סתוי

וזו השראה בעיניי והרגשתי שהמקום הקטן והצנוע הזה אליו הגעתי ללא ציפיות וללא ידיעה מוקדמת מעבר לכמה סטיגמות,המקום הזה פתח בפני באר של השראה על מה אדם יכול לעשות עבורו ועבור משפחתו והקהילה שלו כאשר הוא מתחבר לכישרונות החבוים בו, ולמעלות הטובות שלו, ובעיקר לעצמו ולמקור ההוייה שלו וממנה הוא פועם...קצת כמו הסיפור על האימאם שלמרות גדולתו חיפש בכל פעם לחזור לשורש המהות שלו כאדם וממנה להיות דוגמה עבור עצמו ועבור אחרים.

רהט כמקום להשראה-

אני אומנם הגעתי במסגרת " פסטיבל לילות רמאדן" מטעם מנהלת רהט וכחלק מפעילות " קסם המדבר",

אך ממליצה בחום להגיע במשך כל ימות השנה ולא רק ברמאדן, להתקשר ישירות עם בעלי העסקים שביקרנו, להכנס למטבח הערבי ולאורח החיים שלהם, להתארח בביתם, להשתתף בסדנאות השונות שהם מפעילים ובכך לסייע להם בפרנסה בשאר ימות השנה ולהרוויח חוויה אותנטית מיוחדת ומרגשת. WIN WIN אמיתי!

הנוף האורבני של רהט- צילמה דנה סתוי

וזה הרי כל הרעיון, לא לחכות לרמאדן או לכיפור או לאיזה יום צום כדי לעשות תיקון של מידות ומעשים טובים, כפי שלא צריך מועד מסוים בשנה בכדי לטייל בארץ בכלל וברהט בפרט בכדי לחוות איזו חוויה אותנטית של חיבור לבבות אם בכך אתם באמת כמהים...

האדם צריך לנהוג כך עם עצמו ועם הסביבה שלו באופן הזה גם בשאר ימות השנה,

ואם בתוך השגרה מרבים לשכוח את זה, אולי כדי לקחת צידה לדרך את הסיפור על האימאם שמזכיר לנו שלמרות התהילה, המעמד, הנאות החיים ושכרון הכוח, אולי כדי לנו לקחת הפסקה לחזור למקור וממנו לצמוח, להתחדש ולרהט את חדרי הלב.

ומהנקודה הזו אנחנו יוצרים, מפיקים חלומות ומשאלות לב, עושים אחד למען השני ולמען ביתנו, ומנסים להיות קשובים קודם לעצמנו, ואחר כך לסובב אותנו ולקהילה בה אנחנו חיים .

עלינו להיות מחוברים ליעוד שבנו כמו מחמוד, לעשייה מתוך ערכים כמו אלהאם וג'וליט בדר ולצמיחה מתוך קושי כמו ג'מלאת.

וזו ההשראה שרהט העניקה לי בביקור הזה ועליה אני ממליצה בחום ובאהבה רבה בתקופת רמאדן בפרט ובשאר ימות השנה.

בא לך ליצור קשר:

מחמוד אבו גאנם – אמן ויוצר זכוכית – 054-2001889

Comments


© 2023 by NOMAD ON THE ROAD. Proudly created with Wix.com

bottom of page